Техниката Боуен е много нежна форма на естествено лечение. За да можете да оцените нейната финост и дълбочина, трябва сами да почувствате терапията.

Това е уникална форма на нервномускулно възстановяване. Тя работи не само чрез нервната система на структурно и мускулно ниво, но също чрез лимфната система и системата на кръвообращението.

Обяснено накратко, лечението Боуен включва само много леки движения, приложени на точно определени точки върху тялото със значителни паузи или почивки между всяка от сериите от движения. Това, което може да остане незабелязано от незапознатия страничен наблюдател, обаче, е изключително силният и релаксиращ ефект, който процедурата Боуен осъществява върху цялото тяло.

След първите си срещи с лечението, хората често остават учудени как може толкова нежни движения да имат такъв мощен ефект – и не само върху тяхната поза и структурни проблеми (напр. болки в гърба, замръзнало рамо и др.), но и върху подобряването на състоянието им.

Проучвания на различни терапии използващи “леки докосвания” показват, че за да се постигнат значими промени не е нужно да се използват силови манипулации. Всъщност, често се оказва, че колкото докосването е по-нежно, толкова по-ефективен и дълбок е ефекта.

Докосванията в терапията Боуен са много нежни и варират по сила в зависимост от индивидуалната чувствителност на всеки клиент. Терапевтът придвижва пръстите си над мускули, връзки, сухожилия, фасция и стави (а понякога и директно над нерви), за да предизвика лечебен отговор в тялото.

Нищо не се натрапва отвън – намерението (целта) на терапията е да насочи тялото към реакция, стимулирайки внимателно собствените му вътрешни способности да се лекува.

ХОЛИСТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Техниката Боуен въплъщава истински холистичен подход към опазването на здравето. Целта й е не само да лекува специфични състояния и симптоми, а също така да насърчи изявяването на естествения потенциал за здраве във всеки аспект от живота на пациента.

Меридианите показват бързо подобрение, макар че работата не се базира на тях и не наподобява акупунктура или акупресура. Вътрешните физиологични промени са чести, въпреки че не е необходимо да се възбуждат емоционални реакции, както е при терапиите мозък-тяло.

РЕЛАКСАЦИЯ

Процедурата Боуен е много релаксираща. Провежда се главно докато човек лежи на кошетка, въпреки че Том Боуен (откривателят на терапията) е осигурявал легла в клиниката си, за да насърчи чувството на по-пълна и дълбока релаксация. Някои от процедурите могат да се проведат докато човек седи на стол или стои прав. Всъщност, възможно е лечението да се проведе в почти всяка позиция – в инвалидна количка, докато човек лежи на една страна или по гръб. Най-важното нещо за ефективността на лечението е човек да се чувства удобно.

ПОЧИВКИТЕ

Уникална черта на Техниката Боуен са честите паузи между отделните серии от движения. Те се правят, за да се даде време на тялото да реагира и да интегрира въздействието. По време на тези паузи, терапевтът обикновено напуска стаята. Това позволява на човек да се отпусне без да чувства, че трябва да поддържа разговор, или че е наблюдаван.

Паузите варират по продължителност от човек до човек и от състояние до състояние. Боуен терапевтите развиват високо чувствително “слушащо докосване”, което долавя всякакви напрежения в тъканите на тялото. Тогава терапевтът може да променя фактори като докосване, напрежение и позиция, в зависимост от нуждите на клиента.

ТЕРАПИЯ ЗА ВСИЧКИ

Техниката Боуен /Боуен терапия/ се препоръчва за всички възрасти, от новородени до дълбока старост, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Резултатите са впечатляващи и при бебета и при животни, така, че плацебо ефект е невъзможен!

За повече информация моля кликнете ТУК