Scenar3

Алергиите – причини и решения

Алергията представлява защитна свръхреакция на организма спрямо чужди тела проникнали в него, при която той проявява свръхчувствителност и реагира неадекватно на дразнителите (т.н. алергени). Алергените обикновено са белтъчни тела от най-разнообразен произход, но могат да бъдат и други вещества, например метали, пластмаси и дори непречистена вода. Възможни са алергични реакции, които се провокират и от фактори на околната среда – слънчева светлина или студ например. Понякога дори липсва конкретен физически дразнител – такава е например стресовата алергия, която се отключва при прекомерно силно и дълго излагане на стрес на организма.

Видове алергии
Алергичните изяви се дирижират от имунната система на организма и са доста сложни и разнообразни като бързина, тежест и локализация на реакцията. Според механизма на осъществяване на реакцията, те се делят на специфични и неспецифични имунни реакции. При неспецифичните реакции липсва предварителна сенсибилизация, затова те се получават още при първия контакт на алергена с организма. При него директно се отделят специфични вещества (медиатори на алергията) и предизвикват алергичната реакция.

Според скоростта на протичане при специфичните реакции се различават алергични реакции от бърз и забавен тип. Реакциите от бърз тип се наричат още антитяло-зависими, защото при тях се образуват много бързо защитни белтъци (антитела), чието предназначение е да атакуват навлезлите в организма алергени и да ги отстранят или обезвредят. Общото при всички тях е, че реакцията настъпва бързо – от няколко минути до няколко часа.

При алергичните реакции от забавен тип, симптомите могат да настъпят след 1-2 дни и те се причиняват от сенсибилизирани клетки на имунната система (Т-лимфоцити). Забавеният тип реакции се наблюдават при наличие на някои инфекциозни агенти в организма, както и при смесен тип алергични реакции, каквито се наблюдават понякога при бронхиална астма, алергичен ринит, контактен дерматит, хранителна алергия и др.
Установено е, че склонността към алергични реакции до известна степен зависи от наследствената предразположеност към конкретния алерген. Невинаги обаче тази връзка е налице. Най-големите групи алергени, към които развиват свръхчувствителност най-много хора, са полените, животински продукти като пера, косми, ужилвания от насекоми, битови и индустриални химични препарати, лекарства, домашен прах и др..

Едни от най-често срещаните алергии са сезонният алергичен ринит (сенна хрема) и бронхиалната астма, чиято връзка с хранителни алергени се счита за установена. Хранителните алергии се предизвикват от алергени, постъпващи с храната и представляват една от най-големите групи алергени изобщо. Установено е, че над 90% от всички хранителни алергии се предизвикват от следните храни: яйца, мляко, житни растения, соеви продукти, риба, морски дарове, ядки, адитиви в храните (консерванти, оцветители, аромати).

Оказва се, че най-силно хранителните алергии се проявяват в кърмаческа и ранна детска възраст, когато са повечето първи контакти с хранителните алергени. Тогава обикновено се установяват храните, които алергизират детския организъм и трябва да се избягват. Най-честите алергии в тази възраст са алергията към белтъка на кравето мляко, соята, житните храни, ядките, яйцата, рибата. Понякога тези алергични реакции преминават в по-късна възраст и тези храни могат да се консумират без да създават проблеми. Алергичните симптоми могат да бъдат от страна на кожата (зачервяване, сърбене, обриви и др.), от страна на дихателна система – (алергичен ринит, бронхит, бронхиална астма), от страна на очите – сърбеж, парене, сълзене, конюнктивит, и от страна на храносмилателната система – диария, чревни колики, метеоризъм.
Освен изброените по-горе алергизиращи храни като яйца, мляко, соя, ядки, житни култури, риба, морски дарове е добре да се избягват също: мед, пчелен прашец, мъхести плодове, ягоди, цитрусови плодове, шоколад, какао, кафе, алкохол и всякакви синтетични адитиви в храните. Както се вижда спазването на една хипоалергенна диета не е лесно, но вероятността по този начин да подпомогнем лечението и отслабването на алергичните симптоми е много голяма.
Много източници поставят като водещи причини за проявата на алергиите паразитите и замърсяването на организма.
По-данни на СЗО от Паразити са инфектирани почти 80% от населението, някои  специалисти доказват, че тази цифра достига 95%. Хроничните заболявания в 100% от случаите са предизвикани или съпроводени от паразитни инфекции.  Статистиката и фактите наистина са ужасяващи!
Паразитните алергии се предизвикват от опаразитяването с нематоди (вид кръгли червеи).
Чревните паразити са често срещано явление, което води до сенсибилизация на организма към тези паразити. Най-често това се случва в детската възраст.В някои случаи и незначително количество паразити могат да доведат до алергизация на организма. Почти винаги при изчистване на организма от паразити и спазване на определен хранителен режим, алергичните симптоми отзвучават напълно.
В нашия Холистичен център Ви предлагаме изследване с Тъмно-полеви микроскоп за установяване степента на замърсеност на организма, съвети за изчистващи програми и хранителен режим и балансиране на имунната система със СКЕНАР терапия. Заповядайте при нас и заедно ще отстраним причината, довела до проявата на различни симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *