3D Render Of A Medical Image Of A Male Figure With Spine Highlighted

Болки в Гърба – Симптоми, превенция и решения

Болките в гърба са симптом за много и различни заболявания, като в някои от случаите точната причина за тях е неизвестна. Това са едни от най-често срещаните оплаквания. Според изследвания 90% от хората поне веднъж са страдали от болкa в гърба. При 50% болките са периодично повтарящи се.

Възникват във всяка една точка на гърба – шийна, гръдна или лумбосакрална област, но най-често се усещат в кръста.

Според своята продължителност болките в гърба се разделят на остри, подостри и хронични. Острите болки продължават от 4 до 6 седмици.

Подострите болки са над 6 седмици, но не повече от 3 месеца. Хроничните болки продължават за период, по-дълъг от три месеца.

Причините за болките в гърба имат мултифакторен характер. Болката може да се дължи на увреждания на костните структури, ставите, мускулите, фасциите, нервите или междупрешленните дискове.

Заболяванията, които могат да ги предизвикат са най-различни. Разтежение на мускул или връзка е причина номер едно за болките в гърба, особено онези в долната му трета и представлява прекомерното им обтягане при скачане, падане, повдигане на тежки предмети и др.

Механичните причини за болка включват стеноза на спиналния канал, дегенеративни заболявания /спондилоартроза, спондилохондроза/, вродени аномалии, травми и фрактури и редица други.

Причини за дегенерация на гръбначните структури са възрастта и генетичното предразположение, малки травми и наднормено тегло. Дегенеративните промени в структурите на гръбнака се развиват успоредно със стареенето на тялото, което започва след 30-годишна възраст. Една от особеностите на междупрешленните дискове е високото водно съдържание. С годините това количество постепенно се снижава. Резултат на това е намаляването размерите на дисковете и съответно пространствата между отделните прешлени. Наред с това самият диск губи своята еластичност. За развитието на тези явления, съществуват и други фактори:

  • пренатоварване и износване на гръбнака;

  • неправилната поза;

  • рязко прилагане на напрежение;

  • лоша техника при изпълнение на упражнения.

Като резултат външният пръстен може да се скъса. От това място излиза известно количество дискова материя, засягаща коренчетата на нервите и така се стига до болка, която е силна и остра и се придвижва от гръбнака към съответния крайник. 

Болката може допълнително да се усили от мускулен спазъм, който предпазва увредените части при движение.

Проявите на болките могат да имат остро и подостро начало. Клиничните прояви са различни, в зависимост от причината за възникването. Болките могат да се появяват внезапно и с много силно изразен характер. В други случаи се засилват при извършването на определени движения и дейности.

Понякога отшумяват сами, но в тежките случаи не отминават дори след прием на болкоуспокояващи. Болките могат да сковат крайниците, да причинят неприятно усещане в цялото тяло.

Превенция на болката в гърба

Най-сигурният начин за предотвратяването на болката в гърба е запазването на неговата сила и здравина чрез подходящи упражнения.

Други мерки, които могат да се предприемат са:

  • да не се носят тежки предмети само с едната ръка; товарът да бъде равномерно разпределен; когато човек носи тежест и трябва да се обърне встрани, не трябва да извива само кръста си, а цялото тяло;

  • преди тренировка загрявката е ключов момент за предпазване от травми;

  • когато човек прекарва повече време в седнало положение, задължително гърбът трябва да бъде изправен;

  • схващането на гърба може да се предотврати и чрез раздвижване и ставане от стола, възможно по-често;

  • носенето на неудобни обувки и прекалено високи токчета също може да стане причина за болка в гърба;

  • спането на твърд матрак в много случаи облекчава болковия синдром; страничната позиция е най-подходяща за сън, като краката трябва да бъдат леко свити.

Как можем да помогнем?

В нашия център прилагаме СКЕНАР терапия, която има обезболяващ, противовъзпалителен, възстановяващ структурите ефект, подобрява кръвообращението, трофиката, отпуска мускулния спазъм и няма странични ефекти. С нея се въздейства върху причината, а не върху симптомите, поради което повлияването е дълготрайно. В остри случаи резултатът се появява в рамките на 3-5 процедури, хроничните състояния изискват курс от 10-14 процедури. Ефективността на СКЕНАР терапията е повече от 90%, като при 60% се достига пълно клинично възстановяване. Положителните ефекти се потвърждават и от изследвания – ЕМГ, КАТ, КТР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *