Stop Osteoporosis

Стоп на остеопорозата

ЕДНА СТАТИЯ НЕ САМО ЗА ЖЕНИ НАД 40 ГОДИНИ

Остеопорозата е заболяване на костите, при което те губят маса и плътност и те стават по-крехки и чупливи. Oбикновено се диагностицира в шестото десетилетие от живота, но често започва 15-20 години преди това.

Остепорозата е новата епидемия на нашето общество. Статистиката е стряскаща – в Европа засяга 1 от 3 жени и 1 от 9 мъже. Тя убива повече жени отколкото ракът на яйчниците, на шийката на матката и на матката взети заедно. Част от пациентите са с постоянна силна болка, някои губят своята независимост, а често и волята си за живот.

У нас няма здравни програми за ранно откриване на заболяването и често първата му проява е фрактура в резултат на незначителна травма или удар. Тези инциденти се предшестват обикновено от продължителни болки в гърба и кръста, намаляване на ръста, изгърбване.

Към 20-25 год. жените достигат (или би трябвало) 98% от костната плътност, поддържат я до определена възраст (средно до около четиридесет и няколко години) и след това тя започва да намалява.

Подготовката за тази епидемия от остеопороза при съвременния начин на живот започва още от детска и юношеска възраст. Много момичета няма да достигнат върхово ниво на костна плътност, поради фактори от начина си на живот – пушене, липса на физическа активност, нездравословно хранене, консумация на много безалкохолни напитки, строги диети за поддържане на слаба фигура.

Излагането на тези мрачни факти има за цел не да ни плаши, а да ни напомни, че остопорозата може да бъде предотвратена и ранното диагностициране е от голямо значение. Начинът ни на живот е  определящ фактор за поява на заболяването, така че от нас зависи в коя част на статистиката ще попаднем.

КАК НАЧИНЪТ НИ НА ЖИВОТ ВЛИЯЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Храната, която ядем има изключително въздействие върху костната система. Консумацията на прекалено много киселинно-образуващи храни изчерпва калциевите резерви на организма. Кратко напомняне: такива храни са месото, млечните продукти, яйцата, рибите, морските дарове, някои ядки, газираните безалкохолни напитки, кафето, чаят и повечето лекарства; на другия край на скалата са алкалообразуващите храни: плодове и зеленчуци.

Най-много фрактури на тазобедрени кости са установени в  Западните страни, където е най-висока консумацията на животински белтъци (месо, мляко и млечни продукти). В азиатските страни, където традиционно не се консумират мляко и млечни продукти, фрактурите са 2,5 пъти по-малко. И не може да се говори за расово предразположение, защото с възприемането във все по-голяма степен на „западняшката“ диета, статистиката започва да се изравнява.

Друг фактор е кофеинът, който едновременно намалява абсорбцията на калций в червата и води до увеличеното му изхвърляне с урината. Кофеинът се съдържа не само в кафето, а и в различните видове кола, черен и зелен чай, шоколад, енергийни напитки, лекарства и др..

Консумацията на бяла сол, рафинирана захар, подсладители също извлича калция от костите. Да не забравяме, че сол (NaCl) се съдържа в много продукти като консервант и дори да не досоляваме храната, тя може да е богата на тези елементи.

Недостатъчният прием на вода също влияе неблагоприятно. Тялото е 60% вода и тя участва във всички телесни процеси – храносмилане, абсорбиране, достигане на нужните минерали до костите, кръвообращение и отделяне. Обикновено количеството на необходимата за деня вода е 0,03 умножено по килограмите, като все пак е индивидуално и може да варира в малки граници.

Съвременният начин на живот създава постоянен стрес за хората, което е вредно за костите и изтощава организма като цяло. Почивка, хоби, излизане сред природата, медитация – всеки трябва да открие своя начин за релакс.

Физическата активност трябва да се превърне в приоритет не само заради костите, а заради здравето като цяло.

МИНЕРАЛИ И ВИТАМИНИ

За доброто усвояване и използване на калция спомагат следните минерали и витамини:

  • Витамин D – основното количество произвеждаме в кожата си при излагане на слънчева светлина; най-богати хранителни източници са яйцата и мазните риби;
  • Магнезий – също толкова важен за предпазване от остеопороза, както и калцият; съдържа се в тъмнозелени зеленчуци, ябълки, семена, ядки, смокини, лимони, кайсии, авокадо, банани;
  • Витамин К – броколи, зеле, маруля, зърнени храни, соя;
  • Бор – намалява загубата на калций, магнезий и фосфор; богати на бор са ябълки, моркови, грозде, листни зеленчуци, бадеми, круши, стафиди, сушени сливи;
  • Манганът поддържа здравословното състояние на костите и хрущялите – малини, ананас, спанак, маруля, грозде, чесън, овесени ядки, зелен боб, канела, мента, мащерка, куркума, просо, ечемик, смокини, черен пипер;
  • Сяра – необходим за синтеза на колаген – брюкселско зеле, чесън, зеле, яйца, сух боб, лук, ряпа.

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

Хранителният режим трябва да е балансиран с разумна консумация на животински продукти, силно ограничаване на готови пакетирани, мариновани, консервирани храни, преминали висока степен на рафиниране и да увеличим количеството на сурови плодове и зеленчуци. За овкусяване е добре да се използват различни видове масла (ленено, конопено, зехтин, шарлан и др.), лимон или натурален ябълков оцет, морска или хималайска сол. Приемането на разнообразна храна ще осигури на организма различните необходими макро и микро-елементи, витамини и градивни вещества.

От 21 октомври до 30 октомври 2017 г. в нашия център предлагаме напълно безплатна консултация по проблемите на ОСТЕОПОРОЗАТА. Ще се радваме, ако можем да ви бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *